EMDR traumabehandeling

Wat is EDMR?

Als je worstelt met een bepaald trauma zou je zeker eens moeten overwegen om EMDR therapie een kans te geven. Deze unieke therapie helpt namelijk uitstekend bij het verwerken van traumatische herinneringen. Maar hoe werkt het eigenlijk? En hoe ziet de behandeling er uit? Tijd om hier achter te komen, lees dus snel verder!

Het ontstaan van EDMR

EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Vaak hebben mensen met deze ervaringen triggers die ervoor kunnen zorgen dat ze hun meest angstaanjagende momenten opnieuw beleven. Iemand die bijvoorbeeld een auto ongeluk kan bijvoorbeeld bang worden van een auto die voorbij rijdt. Elk geluid van de auto zorgt ervoor dat ze terug kunnen vallen in die nare gedachten. Met EMDR kunnen de patiënten de trigger-reactie op bepaalde gebeurtenissen tegenhouden. Met de begeleiding van een therapeut kun je die stressvolle ervaringen uit het verleden op de beste manier verwerken. Uiteindelijk zal de angst en vrees voor de gebeurtenis voor een groot gedeelte weggaan. Je bouwt als het ware een beschermende barrière op tegen emotionele pijn.

Hoe werkt EMDR

Als je hoort wat EMDR is dan klinkt het als een traditionele therapie: je praat over pijnlijke herinneringen en leert hoe je je leven moet leven ondanks het trauma wat je hebt opgelopen. Maar in vergelijking met gesprekstherapie is EMDR toch echt uniek. Je therapeut zal “dubbele aandacht stimulatie” of “bilaterale stimulatie” gebruiken. Vaak gaat het hierbij om een lichtbalk die je aanmoedigt om heen en weer te kijken of om een handzoemer die jouw aandacht afwisselend op je rechter- en linkerhand richt. Welke methode ze ook gebruiken, het doel is om je te helpen toegang te krijgen tot jouw herinneringen zonder dat je je hierdoor laat meenemen naar de gebeurtenis. Er zijn een aantal effecten die EMDR met zich meebrengt:

  • De ritmische, links-rechts beweging is ontspannend. Dit helpt je te kalmeren op het moment dat je over de moeilijke herinneringen praat.
  • Het imiteert de REM-slaap. Dit helpt om de linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar te laten communiceren.
  • Het stimuleert delen van je hersenen die zijn ontworpen om de informatieverwerking te verbeteren. Dit helpt je om je herinneringen te analyseren.
  • Dubbele aandacht stimulatie stimuleert de “oriënterende reactie”. Dit helpt je aandacht te besteden aan nieuwe prikkels, met als gevolg dat je je kunt richten op jouw omgeving en je verleden.

Bij ons ga je in rust en vertrouwen aan de slag met EMDR

Wellicht ben je een beetje zenuwachtig voor een EMDR behandeling, dit is echter niet iets om je zorgen over te maken. Het kan spannend zijn om met een nieuwe behandelaar aan de slag te gaan, vooral als je zo’n unieke methode gebruikt. Maar je hoeft niet bang te zijn voor wat er tijdens je afspraak gaat gebeuren. Onze begeleiders zorgen er namelijk voor dat je altijd weer geholpen zal worden tijdens de sessies. Deze hoge mate van zorg in combinatie met de ruime mate van ervaring zorgt ervoor dat je zeker weet dat je je in de juiste handen bevindt. Laat ons je helpen om van jouw nare herinneringen af te komen. 

Mail

info@psychologiepraktijkzaanstad.nl

Telefoon

075-2340505​

Locatie

Koningin Julianaplein 40, Zaandam

© 2019 Psychologiepraktijk Zaanstad | Vrijgevestigde psycholoog in Zaandam