Relatietherapie in Zaandam

relatie en therapie

 

Als je relatie niet loopt zoals je het zou willen dan heb je verschillende opties om te werken aan jouw relatie, een hiervan is relatietherapie. Toch is het voor veel mensen een grote stap om te beginnen met relatietherapie. Vandaar dat het altijd handig is om precies te weten wat het inhoudt, of je er wat aan hebt en wat de voordelen zijn. Bij Psychologiepraktijk Zaanstad kun je terecht voor relatietherapie in Zaandam.

Wat is relatietherapie?

Eerst is het natuurlijk handig om duidelijk te hebben wat relatietherapie precies inhoudt. Maar eigenlijk is relatietherapie voor elk koppel wat anders. In principe houdt het in dat je samen met een therapeut in gesprek gaat over jouw relatie en problemen probeert op te lossen. Dit kan inhouden dat het vooral praten is maar misschien werkt het voor jullie beter om verschillende opdrachten uit te voeren. 

Voor wie is relatietherapie een goed idee?

Relatietherapie kan eigenlijk nooit kwaad maar soms werkt het beter dan anders. Relatietherapie is niet alleen een laatste redmiddel, bijna elk koppel kan wel baat halen uit het praten over hun relatie. Ook hoeft relatietherapie niet lang te duren, misschien hebben jij en jouw partner genoeg aan enkele sessies.

Wat wel erg belangrijk is om relatietherapie te laten werken is dat beide partijen er open voor staan. Ook moet je doorhebben dat problemen in een relatie bijna nooit door maar één partner worden veroorzaakt. Je zal dus moeten accepteren dat jij ook een aandeel hebt in hoe de relatie in elkaar steekt. Wees dus bereid om kritisch te kijken naar jouw eigen patronen. Je moet dus zeker niet naar een relatietherapeut gaan als je verwacht dat diegene jouw partner op het matje roept, daar is het namelijk niet voor.

Zelfs als je al het vermoeden hebt dat jullie uit elkaar gaan dan kan relatietherapie bij ons in Zaandam ervoor zorgen dat dit vredig gebeurt en dat jullie elkaars kanten begrijpen. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn kan dit voor hen het scheidingsproces verzachten.

Welke problemen kunnen worden verholpen met relatietherapie?

In principe kun je natuurlijk met elk probleem naar de therapeut stappen, maar veel problemen komen dusdanig vaak voor dat de therapeuten hier zeker wel raad mee weten.

Ten eerste kunnen er affaires en vreemdgaan in het spel zijn. Er zijn natuurlijk mensen die na iets dergelijks direct de relatie willen verbreken maar het is niet onmogelijk om vertrouwen opnieuw op te bouwen. Uiteraard kan dit erg lastig zijn en kan therapie hier zeker heel behulpzaam in zijn.

Wat je ook vaak hoort bij koppels die al lang samen zijn is dat er geen passie meer is, ze voelen meer als huisgenoten dan als een koppel. Ook passie kan weer terugkomen als je er actief mee aan de slag gaat.

Soms is een relatie ten einde raad maar blijf je nog samen voor de kinderen of omdat je geen vijanden wilt worden. In dat geval kan een relatietherapeut jullie helpen om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan en het ook voor de kinderen draagbaar te houden.

Of jullie hebben kinderen en het opvoeden gaat niet heel soepel.

Misschien ligt het probleem niet per se bij jouw partner maar zijn er problemen met de aangetrouwde familie. Als ze veel kritiek hebben of zich overal mee bemoeien dan kan dit een grote invloed hebben op jullie relatie. Hoe je hier het beste mee om moet gaan kun je ook bespreken met een relatietherapeut.

Hiernaast kunnen er nog problemen zijn met geld waardoor jullie relatie niet zo lekker loopt. Financiële problemen kunnen voor veel stress zorgen en dit kan ervoor zorgen dat jullie relatie hier onder lijdt.

Als laatste kunnen grote veranderingen in jullie leven voor schommelingen zorgen in de relatie. Dit betekent niet meteen dat er dingen fout zijn in de relatie maar grote veranderingen zoals het nemen van kinderen, een nieuwe baan of een verhuizing kunnen wel voor extra stress zorgen. Stress is zeker niet altijd goed voor een relatie maar relatietherapie kan problemen zeker wel voorkomen, nog voor ze zich voordoen. 

Wat zijn de voordelen van relatietherapie in Zaandam?

Relatietherapie heeft verschillende therapieën die fijn kunnen zijn om te overzien wanneer jij je inschrijft voor relatietherapie en die de laatste stok achter de deur kunnen zijn om het daadwerkelijk te doen.

Buiten het feit dat relatietherapie huidige conflicten kan oplossen kan het jullie ook een betere communicatiestijl aanleren waardoor jullie conflicten in de toekomst zelf goed kunt oplossen. Hierdoor hoef je niet lang in relatietherapie te blijven, wanneer je het geleerde kunt inzetten en in de relatie de gewenste resultaten boekt.

Hiernaast is het een goede manier om conflicten die nooit echt zijn opgelost goed door te praten. Over sommige onderwerpen kun je opnieuw en opnieuw ruzie blijven maken zonder dat de conflicten daadwerkelijk opgelost worden. Hier kunnen jullie in relatietherapie aan werken zodat je er wel uitkomt of het eindelijk laat rusten.

Als laatste voordeel is het dat je elkaar sowieso beter kunt leren kennen op manieren waarop je nog niet eerder naar elkaar hebt gekeken. Dit kan heel verfrissend zijn en nieuwe leven blazen in jullie relatie.

Kortom, relatietherapie is nooit verkeerd en eigenlijk altijd wel het proberen waard, ook als de relatie niet heelt kun je er veel kennis uithalen. Zolang beide partijen er voor openstaan kan je er veel van leren en veel voordeel uithalen. Mocht je dus het gevoel hebben dat dit nodig is, twijfel er dan zeker niet over om dit met jouw partner te bespreken. Wil je meer informatie over de behandeling of je bent al klaar om de stap te zetten, vul dan onderstaand formulier in of neem op een andere manier contact met ons op.

Contactformulier

Mail

info@psychologiepraktijkzaanstad.nl

Telefoon

075-2340505​

Locatie

Koningin Julianaplein 40, Zaandam

© 2020 Psychologiepraktijk Zaanstad | Vrijgevestigde psycholoog in Zaandam